minä...

*

this is my head exploding from the weight of the thoughts inside

these are my thoughts escaping through the ventilation-shaft

though my words weight a ton they can hardly ever come out right

this is an emergency call 'cause my head explodes tonight

tiistai 16. joulukuuta 2008

Lämmitystä

Talvi tuli. Ainakin hetkeksi. Lämpömittari on käynyt lähellä -10 astetta ja tuuli puhalsi kylmästi pyöräillessäni kauppaan. Talvella parasta ovat asiat kuten lumi, revontulet ja kirkas tähtitaivas. Sanotaan, että suomalaiset ovat sulkeutuneita ja jöröjä koska talven kylmyys ajaa meidät sisälle puoleksi vuodeksi. En oikein voi kieltää, etteivätkö suomalaiset tosiaan olisi hieman sulkeutuneempia kuin esim. eteläeurooppalaiset, mutta kyllä sisälläoleskelullakin on puolensa. Kun tentit vihdoin ovat ohi, aion linnoittautua sohvalleni ja katsoa leffoja läpi päivän. Illan pimetessä sytytän kynttilän ja hautaudun syvemmälle vilttiini. Aamulla saa huoletta nukkua pitkään, koska ulkona on niin pimeä.

Talvella parasta ruokaa mielestäni ovat erilaiset keitot. Ne ovat ihanan lämmittäviä ja keveitä. Erityisesti illalla on mukavaa syödä jotain lämmintä. Tomaattikeitto kuuluu ehdottomasti suosikkeihini.



Tomaattikeitto

2 henk.


1 sipuli

purkki paseerattuja tai murskattuja tomaatteja

1 ruokalusikallinen voita tai öljyä

1 ruokalusikallinen jauhoja

n.1 litra vettä

puolikas kasvisliemikuutio

1/2 dl kermaa

ripaus sokeria tai hunajaa
ripaus suolaa

ripaus musta- tai valkopippuria

Kuori sipuli ja pilko se hienoksi. Paista sipuli hiljalleen isossa kattilassa voissa tai öljyssä. Älä ruskista sipulia. Sen täytyy muuttua hieman läpikuultavaksi. Sekoita joukkoon jauhot. Kaada sekaan paseeratut tai murskatut tomaatit. Lisää vesi ja puolikas kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen kannen alla 10-15 minuuttia. Kaada sekaan kerma ja mausta keitto sokerilla tai hunajalla, suolalla ja pippurilla.

(Bonniers kokbok)

En ollut itse syönyt tomaattikeittoa ennen vaihtoani Lundissa. Ystäväni valmisti keiton purkista ja maistoin hieman epäillen. Loppu on historiaa =D Valmistan myös itse joskus keittoa suoraan purkista. Lisää vain vesi! Maustan kuitenkin keittoa reilusti, sillä keinotekoinen maku ei oikein miellytä. Parasta on siis tehdä keitto itse. Kyllähän siitä tulee parempaa.

Tomaattikeiton kaveriksi sopii ihanan juustoinen patonki. Lundissa vuokraemäntäni aina ripotteli juustoa patongin päälle ennen sen paistamista ja tulos oli taivaallinen. Juuston täytyy olla aika suolaista, jotta se antaisi kunnolla makua.


Patongit

2 suurta tai 4 pientä

1/4 paketti hiivaa
2 1/2 dl vettä
1 teelusikallinen suolaa
1/2 dl vehnälesettä
5 1/2 - 6 dl vehnäjauhoja
juustoraastetta

Paista 200 asteessa

Hienonna hiiva kulhoon. Kaada sekaan kylmää vettä ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, vehnälese ja jauhot. Säästä 1/2 dl jauhoista taikinan vaivaamiseen. Työstä taikinaa kunnes se irtoaa hyvin kulhosta. Anna nousta 45 min. Vaivaa taikina notkeaksi jauhon peitteämällä alustalla. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan ja pyöritä ne ohuiksi pitkoiksi. Anna leipien nousta voidellulla pellillä n.30 min. Kostuta leivät haalealla vedellä. Ripottele päälle runsaasti juustoraastetta. Paista n.20 min. Kostuta leivät taas ja paista n.5 min. Anna leipien seistä hetki ritilällä.

(Recept på bra mat som inte är dyr)

Nauttikaa siis talvesta ja lähenevästä joulusta. Itse aion nyt syventyä kansantaloustieteen ihmeelliseen maailmaan. Sen tentin jälkeen voin vihdoin ottaa ihan rennosti ja lukea hyvällä omallatunnolla Harry Potteria. Tomaattikeiton kera.



Ei kommentteja: