minä...

*

this is my head exploding from the weight of the thoughts inside

these are my thoughts escaping through the ventilation-shaft

though my words weight a ton they can hardly ever come out right

this is an emergency call 'cause my head explodes tonight

sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Ruotsalaisia älynväläyksiä, Osa 2

Syksyn aikana innostuin Ruotsin telkkarissa pyörineestä Dansbandskampen ohjelmasta, jossa erilaiset tanssiorkesterit kilpailivat kansan suosiosta. Oma suosikkini oli Scotts, joka jäi toiseksi, mutta pääsee silti Ruotsin euroviisukarsintaan (jei!). Alussa välttelin ohjelmaa hanakasti ja asetuin toiseen huoneeseen mielenosoituksellisesti, kun kotona käydessäni porukat lauantai-iltana asettuivat telkkarin ääreen. Kerran kuitenkin jäin olohuoneeseen ja pian huomasin laulavani mukana, kun Scotts soitti Cara mia-biisiä. Myös tanssiorkesterien tyypillisistä biiseistä löytyi pari hyvää. Minua ei edes hävettänyt ajatella, että Barbadoksen "Kom hem" on oikeastaan todella hyvä biisi.

Ruotsalaisille dansbandit ovat todellista kulttuuria. Ne kuuluvat jokaisen ruotsalaisen elämään jollain tavalla. Yhä nuoremmat innostuvat soittamaan tätä ns. juntimpaa musiikkia matkallaan huipulle. Klassikot kuten "Leende guldbruna ögon" ja "Blue Hawaii" soivat tiuhaan tahtiin keski-iän ylittäneiden kotona. Itse jouduin kestämään paljon ruotsalaisia dansbands kappaleita lapsuuteni aikana. Kokemuksesta tiedän myös, että biisit eivät paljoa toisistaan eroa. Kun on kuullut yhden, on kuullut kaikki. Silti dansbandien suosio kasvaa. Svt:n ohjelman jälkeen kansa on hullaantunut. Dansband-kuume on tarttunut jopa minut!

Mutta mikä tekee hyvän dansbandin? Millä avuilla dansband pääsee ihmisten sydämiin? Miten juuri Sinä perustat menestyvän dansbandin? Tässä pieni aloittelijan opas:

1. Yhteensopivat puvut
Dansbandin täytyy näyttää dansbandilta ja sen täytyy onnistua hankkimaan kaikille samanlaiset vaatteet. Rumpali, kitaristi, basisti, kosketinsoittaja, laulaja... Kaikille samat kuteet ja menestys on taattu!



2. Mieleenpainuva nimi
Moni aloitteleva bändi pähkäilee nimenvalintaa. Nimen täytyy jäädä helposti mieleen. Sen täytyy olla "svengaava". Sen tulee kertoa jotain bändistä. Turvallinen valinta dansbandin nimeksi on kaksiosainen nimi kuten "Sven Ingvars" ja "Lars Kristers". Tässä on vaarana se, että bändin nimi sekoittuu helposti useaan muuhun dansbandiin. Englannin kieltä on siis hyvä heittää mukaan, jotta bändi antaa itsestään kansainvälisen kuvan. Nimi voi olla myös kuvaava (kuten dansband "Tre blå och en gul" (Kolme sinistä ja yksi keltainen) kohdalla).




3. Luonnonläheinen levynkansi
On tärkeää, että dansband saa levynsä kauppoihin niin pian kuin mahdollista. Suositeltavaa olisi tuoda levyjä mukaan myytäväksi jo keikkapaikalle, jossa musiikista innostuneet ihmiset ostavat bändin tuotoksen taatusti itselleen. Kansikuvaa suunnitellessa kannattaa jälleen ottaa huomioon yhteensopivat puvut, mutta myös tausta. Viisain ratkaisu on asettaa dansband keskelle metsää nojailemaan puihin (ei kuitenkaan roikkumaan niistä).




4. Ei naisia dansbandiin
Ei, valitan, naiset eivät ole tervetulleita näihin ympyröihin. Toki, myös Dansbandskampenissa moni naista solistina käyttänyt bändi yritti, mutta he epäonnistuivat. Ei naisia dansbandiin. Joukon tulee koostua miehistä. Keski-ikäisistä, parrakkaista ja valtavat lasit omistavista miehistä.




5. Huumori
Useimmat naureskelevat dansbandeille ja sille, mitä ne edustavat. Huumori on siis tärkeässä osassa dansbandia perustaessasi. Täytyy aina muistaa, ettei itselleen nauraminen koskaan satuta. Lisää naurua peliin siis!




6. Knapsu varoitus
Kuten kaikki tiedämme, uskovat suomalaiset, että jok'ikinen ruotsalainen mies on homoseksuaali. Tämä on kuitenkin liioittelua. Dansbandia perustaessa täytyy kuitenkin muistaa, että jos olet heteroseksuaali mies, voi bändi muuttaa imagoasi. Jos siis edelleen tahdot olla miehinen mies, en suosittele dansbandin perustamista. Mutta jos olet sinut itsesi kanssa, niin eikun laulamaan!




Näillä neuvoilla dansband-kokoonpanosi on menestys! Loppuun vielä muutama varoittava esimerkki:

Mikä tässä dansbandissa on vikana? No, asut eivät ole yhteensopivia ja ne ovat vielä todella tylsiä. Pienellä kimalteella ja pinkillä tämäkin joukkio olisi menestynyt.

Mitä niistä naisista nyt sanottiin? Kyllä, ei heillä ei ole asiaa dansbandiin. Ja sanon tämän naisena. Tässäkään joukkiossa naisen läsnäolo ei toimi, vaikka yksi mies yrittääkin peittää hänen osallisuutensa omilla pitkillä hiuksillaan.
Pojat ovat kyllä luonnon keskellä, mutta asennot eivät ole yhteneviä. Tästä kuvasta välittyy levottomuus; onko tämä dansband tosiaan bändi, vai sattuivatko he vaan saman metsän laitaan samaan aikaan, yllään samanlaiset puvut?

Toistan, luonto on tärkeässä osassa kuvissa. Joten jos tosiaan päätät pelata varman päälle ja asettaa bändisi luonnon helmaan, niin mene oikeasti sinne luontoon, äläkä hanki kuvatapettia Tikkurilalta! Älä myöskään pue yhtä jäsentä haalistuneeseen paitaan.

Tässä on kaikki kohdallaan. Pojat ovat pukeutuneet yhteensopiviin asuihin, jotka eivät ole pliisuja, vaan hyppäävät varmasti silmille agressiivisen punaisen värinsä ansiosta. Joukko on myös yhtenäinen ja pojat uskaltavat seistä lähekkäin. Yksi iso kysymys kuitenkin karkaa huuliltani: Mitä ihmettä he tekevät uima-altaan äärellä??

(Kaikki kuvat löytyvät osoitteesta: http://pics.yemii.com/swedish-dance-bands.html)

P.S. Kiitos riittävästä huumorintajustanne!

2 kommenttia:

W kirjoitti...

:D Ainakin vähän erilainen blogi-postaus!

Maria kirjoitti...

Vaihtelu virkistää =D